Pårørende

At være vidne til at en nær lider, er meget svært. Du er berørt og står måske til rådighed 24-7. Din tilstedeværelse er uhyre vigtig, alligevel har du ikke meget at skulle have sagt. Forholdet mellem din følelse af ansvar, og din egentlige indflydelse på såvel sygdommens forløb som sundhedsvæsenets procedurer hænger ikke sammen. Det er frustrerende, opslidende og kan på den lange bane være helbredstruende.

Jeg kan ikke tage din emotionelle plads som pårørende, men måske aflaste dig på flere måder – som sparringspartner og fysisk stedfortræder.

Det kan måske aflaste dig at blive klar over, hvordan du kommer mest helskindet gennem ”rejsen”. Hvordan får du energi og overskud? Hvad er dine styrker, og hvad er svært. Hvad er din rolle og dit ansvar? Hvordan støtter du bedst den syge, i sygdommens forskellige faser; den kurative, rehabiliterende fase og den palliative. Hvad er det afgørende, at netop du bistår med, og hvad du måske kan overlade til andre. Af hvem og hvordan du kan få støtte?

Jeg kan også konkret aflaste dig/jer i mødet med sundhedsvæsenet: Der kan være meget at holde rede på, når både egen læge, forskellige hospitalsafdelinger og måske kommunens pleje kommer i spil. Der er ofte mange læge-møder, hvor det er vigtigt, at ikke kun den syge deltager. Jeg kan hjælpe med at holde rede i det og ved behov træde i stedet som bisidder.

Måske er der måder, I kan indrette den syges hverdag på, som vil aflaste dig. Måske er der samtaler, det er vigtigt, at I tager og som vi sammen kan forberede. Måske er de samtaler slet ikke mulige. Måske er afklaring i forhold til andre pårørende vigtig. Måske er de samtaler heller ikke mulige.

Der er sjældent et svar eller en mulighed for et helt ideelt forløb, det er altid dilemma-fyldt at være tæt på en syg. Det er som pårørende nemt at gå til i en følelse af utilstrækkelighed og skyld. Men at følges med en anden – fx mig – kan gøre processen mere tålelig og af en kvalitet, der gør forløbet lettere at leve med både undervejs og efterfølgende.

Ring eller skriv blot: 27119920katrine@empatiakommunikation.dk