Patient

At være syg kræver tålmodighed – mod til at tåle alle de lidelser og begrænsninger, der pludselig er en stor del af tilværelsen. Og mod til at tåle sundhedsvæsenets ind i mellem absurde indretning.

At fortsætte livet, hvis vilkår nu er radikalt ændret, kræver ikke blot tålmodighed, men enorm viljestyrke. Ofte er det meget udmattende at være syg, både smerter og andre forhold ved sygdommen kan dræne en helt. Og så er det kampen med accepten: Forskellen på det man vil og det man kan, bliver større. Ligesom man heller ikke kan alt det, man kunne engang – og engang er måske slet ikke så længe siden. Det er en udfordring både praktisk og for ens identitet.

Det går også udover ens relationer – de andre lever måske som før og kan ikke sætte sig i ens sted. Det kan komplicere relationerne og måske får du lyst til at trække dig – eller oplever at de andre trækker sig. Eller måske er der bare et alt for stort gab mellem det nærvær, du har behov for og det nogen kan give. Det er i hvert fald nemt at komme til at føle sig, ensom, svigtet og forladt. Og så selvom man er omgivet af kærlige mennesker, der bare har travlt med deres eget. Ingen kan bære en andens byrde. Men vi kan følges ad. Hvis du mødes dér hvor du er, af en udenforstående fortrolig, og dermed aflaster dine pårørende, er chancen for en bedre relation stor.

Vi kan mødes, hvor det passer dig: Hos dig (i Storkøbenhavn), i telefonen, i naturen, på cafe eller hos mig i Skovhoved. Mange foretrækker at sidde ned – men for nogen fungerer en gå-tur bedst, eller at vi gør noget praktisk undervejs. Andre er måske for udmattede og vil helst ligge ned.

Vi kan samtale med forskellige tidsrammer og forskellige formål, som vi altid aftaler på forhånd, så kontrakten er klar. Der er samtaler, der søger erkendelse eller afklaring. Der er samtaler, der søger lettelse, som et langt varieret suk. Der er samtaler, som mest af alt er samvær om noget, du har svært ved at få gjort – hvad enten det er at komme ud, få motion, få ryddet op eller hvad der nu kan virke uoverstigeligt – det er helt menneskeligt og meget lettere at få gjort med en anden. Jeg træder gerne til.